Afectiuni benigne ale sanului

Ai descoperit un nodul la unul dintre sani? Nu te panica! Poate fi vorba de o afectiune benigna, acestea fiind, din fericire, mult mai raspandite decat cancerul.

Adenofibrom, lipom, mastodinie, abces, chist: descoperirea si diagnosticarea lor le poate baga in sperieti pe multe femei, insa chiar nu e loc de anxietati: aceste afectiuni nu maresc in niciun fel riscul de cancer mamar.

Adenofibroamele, cele mai frecvente

Cele mai frecvente tumori benigne ale sanului sunt fibroadenoamele sau adenofibroamele. Aceste formatiuni glandulare se observa in special la femeile tinere si au, in general, 2-3 cm in diametru. Ele sunt rotunde, mobile, se simt sub piele si sunt ferme la palpare. Pe mamografie si ecografie, conturul lor este foarte regulat.

Medicul poate cere efectuarea unei punctii, o procedura medicala realizata cu acul, fara anestezie locala, mai mult dezagreabila decat dureroasa. Celulele recoltate prin punctie vor confirma diagnosticul de adenofibrom in cateva zile. In majoritatea cazurilor, aceste tumori nu maresc deloc riscul de cancer al sanului.

Daca esti tanara, va trebui sa tii tumora sub observatie (daca se mareste va trebui actionat), iar daca esti mai in varsta, ti se va propune probabil chirurgia. Interventia, realizata sub anestezie generala, este usoara si necesita repaus de cateva zile.

Lipom, mastodinie si abces al sanului

Pot fi intalnite si alte tumori benigne:
  • lipoame, mici bule de grasime situate sub piele;
  • papiloame intracanalare, adica mici formatiuni tumorale dezvoltate datorita astuparii canalelor galactofore la nivelul mamelonului. Aceste papiloame sunt excizate de catre chirurg.

    Unele femei se plang in fiecare luna de tensiuni mamare si de dureri de sani sau mastodinii in saptamana care precede ciclul menstrual. Sanii se umfla si devin extrem de sensibili. Acest fenomen, care se integreaza in ceea ce numim sindrom premenstrual, se datoreaza modificarilor hormonale ale ciclului feminin.

    Mastodiniile nu trebuie sa te ingrijoreze absolut deloc, ele nu reprezinta un simptom al cancerului mamar. Ele sunt tratate cu antiinflamatoare si venotonice. Uneori, medicul prescrie si terapie hormonala, in special progestative, sau modifica tratamentul hormonal existent (pilula) in scopul atenuarii durerilor.

    Infectiile sau abcesele sanilor apar mai ales dupa perioadele de alaptare, cand microbii pot penetra in interiorul glandelor sanilor prin crevasele mameloanelor. Aceste afectiuni se manifesta prin febra, prin inflamarea ganglionilor de la subrat, inrosirea zonei, durere locala. Infectiile sunt tratate cu antibiotice, insa abcesele trebuie drenate.

    Chisturile, afectiuni foarte curente

    Chistul, o alta patologie benigna a sanului, este foarte frecvent, in special la femeile de varsta 40-50 ani. Chisturile pot fi silentioase (fara semne clinice), insa pot provoca uneori dureri. Ele pot aparea brutal, dupa un stres, in cazul femeilor anxioase.

    Aceste chisturi pot fi unice sau multiple si sunt, in general, bine vizualizate la ecograf, caci acest examen pune in evidenta prezenta lichidului aflat la interiorul chistului. Punctia chistului serveste la diagnosticarea acestuia, dar si la analizarea lichidului, si contribuie la disparitia chistului.
  • (Sursa: sanatate.ele.ro, 01.04.2010)

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu