Ministerul Sănătății subvenționează diagnosticarea cancerului prin examinarea PET/CT

După mai mulţi ani de pregătiri şi după mai mult de o mie de examinări PET/CT efectuate la Centrul de diagnostic al cancerului, Pozitron Diagnosztika din Oradea, Ministerul Sănătăţii îşi asumă să finanţeze, în cadrul Programului naţional de oncologie, examinarea PET/CT, care reprezintă tehnologia de vârf în imagistica modernă. În cadrul Programului, la Centrul Pozitron Diagnosztika PET/CT din Oradea, vor putea fi examinaţi în acest an, 1700 de pacienţi oncologici.
"Fiind inclus în subprogramul de monitorizare activă a terapiilor specifice oncologice, Ministerul Sănătăţii face posibil ca examinarea PET/CT, cea mai modernă metodă imagistică să fie accesibilă pacienţilor oncologici. Ministerul Sănătăţii finanţează 2500 de examinări PET/CT, din care 1700 la centrul din Oradea, destinate pacienţilor cu justificare oncologică", se arată într-un comunicat al Cemtrului de Diagnostic PET CT Oradea. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila şi directorul general al Centrului Pozitron-Diagnosztika din Oradea, Bálint Tombor lansează programul sâmbătă, la Oradea.
Examinarea PET/CT va putea fi efectuată doar la solicitarea medicului specialist şi doar pacienţilor care prezintă justificare oncologică. "Decontarea investigaţiei pentru numărul menţionat de pacienţi prin Casa de Asigurări de Sănătate are o importanţă extraordinară deoarece, în România, numărul noilor cazuri de cancer este de aproximativ 120 000 şi 60% dintre aceşti pacienţi necesită examinarea PET/CT. Până acum, această metodă de diagnostic a fost posibilă exclusiv prin finanţare proprie. O dată cu introducerea examinării PET/CT în Programul naţional, Ministerul Sănătăţii, deschide noi perspective în asistenţa medicală oncologică românească", se mai arată în comunicat.
Examinarea PET/CT este cea mai modernă dintre metodele imagistice de diagnostic actuale. Rolul acesteia în diagnosticul oncologic este deosebit de important pentru că, cu ajutorul acesteia, se poate depista cu mare precizie dacă în organism există modificări maligne. Metoda se poate aplica atât pentru depistarea tumorii primare, cât şi pentru urmărirea eficacităţii tratamentului administrat pacienţilor deja diagnosticaţi. Există numeroase cazuri în care, în urma rezultatelor obţinute la PET/CT, medicul specialist a modificat schema de tratament administrată până atunci.
(Sursa: Adevarul.ro, 15.04.2010)