Parte importanta in tratarea cancerului, chimioterapia este unul dintre cele mai complexe tratamente. De cele mai multe ori, da sperante bolnavilor, uneori poate opri evolutia bolii, alteori, nu.
Totalitatea medicamentelor pentru tratarea cancerului, numite citostatice, au ca scop oprirea dezvoltarii si multiplicarii celulelor maligne. Astfel, prin administrarea lor, se poate obtine stoparea extinderii cancerului, incetinirea evolutiei tumorale si, nu in ultimul rand, vindecarea.
Tratamentul este individualizat in functie de tipul de cancer si de stadiul acestuia. Astfel, chimioterapia poate fi singura modalitate de terapie, alteori ea poate fi combinata cu interventia chirurgicala sau cu radioterapia.
1. Cum se administreaza?
In functie de medicamentele recomandate de medicul oncolog, citostaticele se pot administra fie oral, fie intravenos (medicamentul ajunge in organism pe cale venoasa, cu ajutorul unui ac fin sau printr-un cateter). De asemenea, citostaticele pot fi injectate sau chiar aplicate pe piele. Tot cu ajutorul unui cateter, medicamentele anticancer pot fi administrate direct la nivelul organelor afectate de boala, precum ficatul.
2. Ce efecte adverse poate da?
Din nefericire, pe langa celulele maligne, citostaticele afecteaza si unele celule normale care au un ritm mai rapid de crestere. Astfel, pot fi lezate celulele sanguine care iau nastere in maduva spinarii, cele de pe tractul digestiv, dar si cele de la nivelul inimii, rinichilor sau plamanilor. Ca urmare, pot aparea efecte care produc disconfort, precum pierderea parului, senzatie de greata, oboseala accentuata, sangerari, anemie si diverse infectii. Este posibil, de asemenea, sa apara si insuficienta unui organ.
3. Dupa cat timp dispar reactiile secundare?
Dupa incetarea administrarii citostaticelor, celulele normale se refac, iar efectele adverse dispar treptat. Adesea, reactiile secundare dispar dupa cateva saptamani, alteori dupa luni sau chiar dupa ani. Din nefericire, in unele situatii, chimioterapia afecteaza ireversibil unele functii ale inimii, ale rinichilor sau ale organelor reproductive, existand riscul producerii unui cancer secundar. In prezent, cercetatorii studiaza posibilitatea crearii unor noi tipuri de citostatice, care sa reduca lezarea celulelor normale.
4. Cat dureaza tratamentul?
Protocolul de administrare a terapiei anticancer este stabilit de medicul oncolog in functie de mai multi factori, printre care tipul tumorii, stadiul in care afectiunea a fost diagnosticata si bolile asociate ale pacientului. In general, citostaticele se administreaza in cicluri de tratament, care au o durata de una, doua, trei sau de cinci zile. De asemenea, medicul poate recomanda si tratamente cu serii complexe. Dupa acestea, este nevoie de o perioada de refacere a organismului de circa o luna, timp in care se monitorizeaza efectele tratamentului cu citostatice.
5. Poate cauza infertilitate?
Da, chimioterapia poate duce la sterilitate in cazul ambelor sexe. La femei sunt afectate ovarele, determinand scaderea cantitatii de hormoni produsi de acestea. Implicit, scade posibilitatea obtinerii unei sarcini. La barbati, citostaticele pot scadea numarul de spermatozoizi sau mobilitatea acestora, ceea ce duce la infertilitate temporara sau chiar permanenta. Desigur, nu in toate situatiile medicamentele anticancer sunt asociate sterilitatii. Mai mult, exista posibilitatea instalarii unei sarcini chiar in timpul administrarii chimioterapiei. Medicii recomanda folosirea contraceptiei in astfel de cazuri, deoarece citostaticele sunt asociate cu unele malformatii la fat.
Chimioterapia are ca scop prevenirea multiplicarii celulelor canceroase, invaziei si metastazarii acestora. Este indicata ca: tratament initial, indiferent de stadiu, uneori aducand vindecarea, tratament neoadjuvant (precede tratamentul local si cu rol in reconvertirea tumorilor avansate) sau de consolidare (dupa tratamentul local chirurgical sau radioterapic).
Poate fi si tratament paliativ, pentru cresterea calitatii vietii sau uneori pentru prelungirea vietii in formele avansate de boala. Efectele secundare pot fi imediate (la 12-14 zile dupa administrare, fiind reversibile) sau tardive, rar reversibile (sterilitate, pneumonite sau insuficiente de organ). Pot aparea toxicitate hematologica, digestiva, pulmonara, urinara, dermatologica, neurologica, cardiaca, renala, asupra sistemului imun si neoplazii induse de chimioterapie.
Risc
Citostaticele pot cauza aparitia unui cancer secundar.
(Sursa: Adevarul.ro, 09.04.2010)
Poze cu poduri
Acum 14 ani