A fost descoperita gena care impiedica tratarea cancerului

O echipa de cercetatori britanici a detectat o gena care impiedica radioterapia sa omoare celulele canceroase.

Medicii au descoperit ca, daca blocheaza gene POLQ, care are rolul de a repara AND-ul, radioterapia este mult mai eficienta, arata BBC.

Ei spera acum ca aceasta descoperire, ce a venit dupa ce au fost testati peste 200 de pacienti, va putea duce la crearea unui nou medicament care va lupta mai eficient cu cancerul.

Cercetatorii de la Universitatea Oxford spun ca tumorile reactioneaza diferit la radioterapie, insa motivele pentru aceste diferente nu erau cunoscute.

In incercarea de a afla ce sta in spatele ineficientei radioterapiei, ei s-au concentrat in special pe genele care au ca rol repararea ADN-ului.

Dupa ce au izolat gena POLQ, au observat ca pentru mai multe tipuri de cancer, printre care cel laringian si cel pancreatic, celulele afectate de tumori sunt la vulnerabile si receptive la radiatii.
Aceasta gena nu este activa in cazul tesuturilor sanatoase. Dupa ce au facut acelasi experiment si pe celule sanatoase, cercetatorii au observat ca nu exista nicio diferenta in modul in care tesuturile raspund la radiatii.
(Sursa: Ziare.com, 02.04.2010)