Radioterapie de ultimă oră - hadronoterapia

Anumite tumori răspund mai bine la radioterapia cu protoni şi ioni de carbon decât la cea clasică.

Hadronoterapia este un tip de tratament experimental al cancerului care distruge într-o mare măsură celulele tumorale. Acest tip de terapie presupune utilizarea protonilor şi ionilor de carbon pentru eliminarea rapidă a ţesuturilor maligne fără afectarea considerabilă a celor sănătoase.

Radioterapia disponibilă în acest moment la scară largă, pe bază de fotoni, permite distrugerea într-o şedinţă de tratament a doar aproximativ 10% din celulele tumorale iradiate, existând un risc crescut ca restul să se refacă, atrag atenţia specialiştii.
Spre deosebire de aceasta, un nou tip de radioterapie, care există deja în Japonia, în Rusia, în Statele Unite ale Americii şi în unele ţări din Europa (de curând în Italia), are capacitatea de a distruge pe loc aproape toate celulele tumorale iradiate.

Cruţă celulele sănătoase Hadronoterapia constă în utilizarea hadronilor (cu precădere protoni şi ioni de carbon) pentru eliminarea ţintită a tumorilor canceroase. Unul dintre principalele avantaje ale acestui tip de terapie revoluţionară în domeniul oncologic este eficienţa sa în cazul tumorilor care nu răspund la tratamentul radioterapeutic convenţional. În plus, protonii şi ionii de carbon au o precizie superioară celei specifice fotonilor utilizaţi în radioterapia clasică, ceea ce face ca hadronoterapia să distrugă ţesuturile maligne, cruţându-le în cea mai mare măsură pe cele sănătoase.

O altă calitate a hadronoterapiei este faptul că nu există riscul apariţiei radiorezistenţei, ceea ce înseamnă că celulele canceroase nu vor căpăta rezistenţă la tratamentul cu protoni şi ioni de carbon. Utilă în tumorile craniene Principala aplicaţie a hadronoterapiei o reprezintă tumorile maligne inoperabile, mai ales cele localizate la nivelul craniului, glandelor salivare, sinusurilor, prostatei şi ochiului.

De testarea şi de implementarea noului tip de radioterapie în România se ocupă medicul radioterapeut oncolog Nicolae Verga de la Centrul Clinic HIFU Terramed din Bucureşti. Acelaşi medic aplică o altă metodă nouă de tratament al cancerului la noi în ţară, procedeul HIFU-HCU, adică utilizarea ultrasunetelor de înaltă intensitate pentru distrugerea tumorilor.
(Sursa: Adevarul.ro, 29.03.2010)