Mutaţiile genetice pot contribui la creşterea semnificativă a riscului de declanşare a cancerului pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată, potrivit unui studiu publicat, luni, de ediţia online a revistei The Lancet Oncology şi citat de Mediafax.
Fumatul rămâne prima cauză de declanşare a cancerului pulmonar, fumătorii confruntându-se cu un risc de 20 de ori mai mare de a dezvolta acest tip de cancer comparativ cu nefumătorii.
Totuşi, 15% dintre bărbaţii şi 53% dintre femeile care au cancer pulmonar nu au fumat niciodată (sau mai puţin de 100 de ţigarete de-a lungul întregii vieţi). Un sfert din totalul cazurilor de cancer pulmonar înregistrate pe mapamond apar la pacienţi nefumători.
Unul dintre factorii de risc cunoscuţi, pentru nefumători, este fumatul pasiv.
Recent, mai multe studii genomice au identificat însă variaţiile genetice care pot avea un anumit efect moderat asupra riscului de apariţie a cancerului pulmonar. Însă până în prezent, niciunul dintre aceste studii nu a fost realizat doar pe voluntari nefumători.
Ping Yang de la Mayo Clinic of Medicine din oraşul american Rochester şi o echipă internaţională de oameni de ştiinţă au efectuat un studiu în patru etape pentru a încerca să identifice variaţiile genetice responsabile cu creşterea riscului de cancer pulmonar la nefumători.
Cercetătorii au identificat două variaţii la nivelul cromozomului 13, care conduc la o creştere cu 60% a riscului de declanşare a cancerului pulmonar la nefumători.
În opinia oamenilor de ştiinţă, aceste variaţii genetice alterează funcţionarea genei GPC5, contribuind la declanşarea bolii.
(Sursa: Romania Libera)
Poze cu poduri
Acum 14 ani