Cancerul mamar, intepat cu ace de gheata

In urma cu cativa ani a aparut o noua metoda pentru tratarea cancerului de prostata, metoda vizand introducerea in tumorile canceroase a unor tuburi extrem de subtiri, similare unor ace de seringa, prin care era introdus in zona afectata de tumora un gaz racit la temperaturi extreme. „Globurile” de gheata formate ucideau celulele canceroase, avand efecte reduse asupra celor sanatoase din jur si eliminand astfel necesitatea unor proceduri mai invazive. Recent, cercetatorii au descoperit ca metoda da rezultate si in cazul cancerului de san si spera ca peste nu multa vreme masectomiile sa inceteze.

Tehnica se numeste crioterapie iar utilizarea ei de catre femeile cu cancer la san ar putea avea efecte spectaculoase, nu doar in plan fizic, impiedicand reaparitia tumorilor, ci si in plan psihic. In fiecare an, sute de mii de femei din intreaga lume mor din cauza cancerului la san si numarul celor diagnosticate cu aceasta maladie creste neincetat. La ora actuala, tratamentul standard pentru cancerul mamar este cel chirurgical, care ofera cele mai mari sanse pentru o vindecare deplina.

O metoda minim invaziva

Indepartarea unui san sau a ambilor poate avea insa profunde efecte psihologice negative asupra pacientelor. Pe de alta parte, chimioterapia si radioterapia prezinta riscul unor complicatii si al aparitiei de efecte adverse. Nu e de mirare ca unele femei cu cancer la san refuza atat operatia cat si aceste tratamente, in ciuda riscurilor ce decurg de aici.

Bolnavele ar putea beneficia – dar nu mai curand de doi-trei ani, de efectele crioterapiei, dupa ce mai multe studii au demonstrat eficacitatea acesteia. In cel mai recent studiu, dat publicitatii in Statele Unite, 13 femei cu cancer mamar carora li s-a administrat noul tratament nu s-au mai imbolvanit de cancer nici la cinci ani dupa aceea si nici nu au avut alte complicatii. „Crioterapia este o metoda minim invaziva, ce ofera posibilitatea unor noi tratamente pentru cancerul mamar dar necesita si studii mai amanuntite. Folosita ca tratament potential pentru aceasta forma de cancer, ea s-a dovedit benefica pentru femeile care au refuzat chirurgia invaziva”, spune dr. Peter Littrup, de la Institutul pentru Cancer Barbara Ann Karmanos din Detroit, sub egida caruia s-a desfasurat studiul.

Interventia crioterapeutica se realizeaza cu ajutorul unor ecografe sau tomografe, care-l ghideaza pe chirurg, astfel incat acesta sa poata actiona cu maximum de precizie. Studii anterioare privind crioterapia utilizasera un singur „tub” iar cei ce le-au realizat sugerasera ca tumorile mamare cu diametru mai mare de 1,5 cm nu pot fi tratate in mod adecvat. Asta in conditiile in care, in cazul tumorilor de prostata, erau folosite mai mult de sase tuburi, pentru a ingheta intreaga glanda.
„Miniaturizarea tuburilor prin care se administreaza gazul la nivelul tumorii ne-a permis sa introducem mai multe asemenea tuburi in san si sa obtinem astfel temperaturi critice si dincolo de marginile aparente ale tumorii. Rezultatele au fost astfel mult mai bune decat ale studiilor precedente si in conditiile in care metoda pare la fel de eficienta ca si interventia chirurgicala si este mult mai putin invaziva, nu ne ramane decat sa speram ca ea va fi principala cale de abordare a tumorilor canceroase, in viitor”, apreciaza dr. Littrup.
(Sursa: Revistamagazin.ro, 24.03.2010)