Aspirina creste supravietuirea in cancerul de san

Un nou studiu care a inclus peste 4000 femei diagnosticate cu cancer mamar a aratat ca administrarea aspirinei creste semnificativ supravietuirea si reduce riscul aparitiei unei recurente. Femeile, incluse si in Nurses Health Study, fusesera diagnosticate cu cancer mamar intre 1976 si 2002.
Pe durata perioadei de urmarire (fie pana la decesul pacientei, fie pana in iunie 2006), pacientele care au luat aspirina au avut un risc cu 50% mai mic de deces prin cancer mamar, comparativ cu cele care nu au luat binecunoscutul medicament. Reducerea riscului a fost mai mare in cazul femeilor care au luat aspirina mai multe zile pe saptamana. Din cele 4000 paciente, 341 au decedat datorita bolii canceroase iar 400 au dezvoltat recurente sau metastaze. Mecanismul presupus de cercetatori este ca boala canceroasa este una inflamatorie si ca beneficiile aspirinei ar putea fi explicate prin efectul antiinflamator. Alta ipoteza discutata este efectul aspirinei de scadere a concentratiei de estrogeni din sange. Cercetatorii avertizeaza ca asprina nu poate inlocui in niciun fel schemele de tratament oncologic.
Studiul a aparut in editia din 16 februarie a Journal of Clinical Oncology.
Aspirina a fost intens studiata in ultimele decenii, fiind considerata un adevarat panaceu universal Dincolo de efectul analgezic si antipiretic, aspirina este larg folosita pentru prevenirea evenimentelor ischemice aterotrombotice de tipul infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral (datorita efectului sau antiagregant plachetar) si recent s-a dovedit ca scade riscul multor tipuri de cancer (colorectal, mamar, prostatic, pulmonar). Una dintre formele de cancer in care acidul acetilsalicilic si alte antiinflamatoare nesteroidiene nu au niciun efect este cancerul de piele.
(Sursa: mymed.ro blog)